In de finale van "De Mol" op Vier heeft de 29-jarige houtbewerker Davey Van Rode uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver de groepspot van 27.250 euro gewonnen en de 24-jarige Eline Michiels uit Overmere ontmaskerd als de verrader die de groep dit seizoen in het ootje nam.
De derde finalist, de 58-jarige Annelies Cooymans uit Schoten, moest met lege handen huiswaarts maar winnaar Davey liet al weten alle kandidaten "een mooi cadeau" te zullen geven met een deel van zijn winstbedrag.
Het tweede seizoen van de Vier-editie van "De Mol" speelde zich de voorbije acht afleveringen af in Zuid-Afrika en kwam tot een apotheose in het nationaal park Pilanesberg. Annelies, Davey en Eline kregen nog enkele laatste opdrachten voor de kiezen en brachten die op één na tot een goed einde, waardoor de groepspot nog met 5.000 euro werd aangedikt.
Alleen Annelies faalde - lang niet voor het eerst - in haar taak: ze kreeg een groepje leerlingen uit het lager onderwijs onvoldoende Nederlandse woorden aangeleerd om hun taalleerkracht te kloppen en zelf kon ze het Afrikaanse woord voor "landkaart" - "mmepe" - niet onthouden.
Intussen won Davey met zijn groepje leerlingen wel een touwtrekwedstrijd en kon Eline tijdig een rekensom tot een goed einde brengen met de hulp van haar klasje.
De slotopdrachten draaiden rond de dierlijke bewoners van de prachtige Afrikaanse wildernis en werden eveneens een succes: Eline overtuigde een groep toeristen dat ze een prima natuurgids-in-opleiding zou zijn en Annelies en Davey assisteerden elkaar bij het nemen van een foto waarop een witte neushoorn duidelijk onderscheidbaar van een zwarte neushoorn te zien was.
Als slotakkoord maakten de drukknoppen uit de zenuwslopende eerste aflevering nog hun rentree: wie eerst drukte, kon tot 5.000 euro uit de groepspot houden en alvast in eigen zak steken, maar zou dan wel niet mee mogen op een helikoptervlucht boven het natuurpark. Ditmaal toonde iedereen zich echter opvallend solidair en de knoppen bleven onaangeraakt.
De vele flaters en al dan niet geveinsde fysieke problemen van godsdienstlerares Annelies doorheen de afleveringen ten spijt, bleek Eline de enige echte mol in het spel. Zij was qua mogelijk "mollengedrag" vooral opgevallen door haar claustrofobie en een voor een politie-inspecteur behoorlijk bedenkelijke conditie en hoge hartslag in rust.
Zowel Davey als Annelies waren haar blijkbaar al een tijdje op het spoor, maar Davey wist tijdens de eindstrijd van dertig vragen over het gedrag van de mol meer goede antwoorden te geven. Hoe Eline de boel precies belazerd heeft, krijgt de kijker pas volgende week te zien tijdens de laatste aflevering.
Overwinnaar Davey reageerde achteraf erg emotioneel en vindt ook vandaag nog dat hij vooral dankzij een dosis geluk won. "Het is vooral een kwestie van op het juiste moment de juiste observatie te maken en daarop verder te gaan", stelt hij.
"Ik heb wel veel empathisch vermogen en mijn tactiek was om vooral buiten de proeven goed op te letten hoe iedereen zich gedroeg. Maar de andere kandidaten waren ook erg sterk en ik denk niet dat ik echt meer mensenkennis heb dan iemand anders."
Eline van haar kant vond het lange zwijgen over haar "ware aard" naar eigen zeggen niet moeilijk en noemde het hele "De Mol"-gebeuren een "onvergetelijke ervaring". "Ik ben ook meestal mezelf kunnen blijven: ik ben competitief, maar voor mij was het spel natuurlijk de mol zijn en dat heb ik dan ook als mijn opdracht bekeken", zegt ze.
"Ik kan goed mensen bespelen en af en toe wat acteren is ook goed gelukt, al was het niet leuk om soms echt vlakaf te liegen, bijvoorbeeld wanneer je de vraag krijgt of je te vertrouwen bent. Mijn mama gaat ook schrikken, zij denkt tot op vandaag dat ik gewonnen heb!" (belga)